fbpx

20 STAPPEN NAAR EEN BRONZEN

STAP 1:
HET IDEE EN DE SCHETSEN

 

Een beeld is allereerst een idee dat in mijn hoofd opkomt, en de wens om het tafereel om te zetten in een beeld begint noodzakelijkerwijs met een reeks tekeningen, om me het object in volume voor te stellen, van alle kanten gezien…

 

STAP 2 :
DE DRAAD

Met behulp van mijn schetsen heb ik plezier in het maken van het beeld in kleine stukjes en in draad.

Dit is wat ik “de schets van de beeldhouwer” zou noemen: een soort 3D-schets waarmee ik de krachtlijnen en het evenwicht van het toekomstige beeld kan beoordelen.

Als het uiteindelijke object 50 cm hoog is, neem je geen grote risico’s, maar als het een object van 2 meter hoog moet worden, gepresenteerd op de openbare weg, kun je het beter niet al in de tweede fase verpesten.

 

STAP 3:
DE MINI DARWI

Deze keer maakte ik een versie van Darwi in boetseerklei, nog steeds in “mini” formaat, om mijn draad body en vlees te geven. Met dit ruwe model kan ik De Kat van alle kanten bekijken voordat ik aan het definitieve beeld begin.

In dit stadium hoef ik de handen, de vingers of de bril niet te specificeren. Dat kan ik wel. Ik moet de massa, de verhoudingen en de beweging begrijpen.

 

STAP 4:
HET STALEN SKELET

Op basis van de draadfiguur en mijn schetsen zullen François Deboucq en zijn team een “skelet” van stalen staven lassen dat als raamwerk van het beeld zal dienen.

De klei die ik zal gebruiken om De Kat te modelleren zal op het uiteindelijke model enkele tientallen kilo’s wegen. Zonder dit stalen skelet zou de klei onder zijn eigen gewicht instorten. Voor ons mensen zou het net zo zijn: we zouden als kwallen zijn als we niet gesteund werden door deze botstructuur die ons tot gewervelde dieren maakt.

Voor De Kat is het hetzelfde en ik zal “haar spieren en vet” toevoegen in de volgende stap…

 

STAP 5:
MODELLERING EN AFWERKING

Dit is de beslissende stap: De kat komt tot leven. Door klei toe te voegen aan het skelet, eerst (een beetje ruw), krijg ik geleidelijk een hoofd, een neus, een arm. Dit is een van de leukste momenten van het creatieproces. Mijn kat verschijnt onder mijn vingers en lijkt echt te bestaan.

Deze fase kan een paar uur of een paar dagen duren, afhankelijk van de complexiteit van de beweging die ik mezelf opleg. Wanneer we in een fase van intense productie zitten, voeren we dit werk uit met 4 handen, met François Deboucq (die ik “mijn broer in de beeldhouwkunst” noem).

En het is altijd François die de buitengewone afwerking doet. Hij heeft gouden handen en kent Le Chat als zijn broekzak. En dit precisiewerk vereist tijd, geduld en echte knowhow.